Tradiţia tăiatului porcului, pusă în valoare la Nuşfalău, într-un inedit concurs

Măcelari amatori români, maghiari şi slovaci s-au întrecut sâmbătă, 28 ianuarie, în comuna sălăjeană Nuşfalău, în cadrul unui concurs de tăiat porcul în mod tradiţional. Deşi a fost concepută ca o competiţie, manifestarea ajunsă la a treia ediţie a urmărit, de fapt, promovarea tradiţiilor din satul românesc.
Conform tradiţiei moştenite de la înaintaşi, porcii au fost înjunghiaţi, părliţi cu paie şi atent curăţaţi, pentru ca după eviscerare, fiecare măcelar să îşi poată dovedi măiestria în tranşat.
La standurile amenajate în curtea Căminului Cultural, echipele au avut ocazia sa pregătească preparate specifice la alegere – cârnaţi, caltaboş, sângerete, ciorbă de varză murată cu ceapă, friptura măcelarului, jumari – pentru a impresiona nu doar papilele gustative ale juriului, ci şi pe cele ale spectatorilor. Echipa din Slovacia, nelipsită de la niciuna din ediţii, a surprins şi de această dată cu un preparat specific meleagurilor din care provine: tocaniţă de sânge cu ceapă.
„Vrem să scoatem tinerii din fața calculatorului, să le arătăm că și bunicii și străbunicii noștri au trăit bine, au mâncat sănătos și au fost uniți, a fost o familie. Asta vrem sa demonstrăm și noi astăzi, că o comunitate trebuie să fie apropiată, indiferent de religie și naționalitate”, ne-a declarat Radu Mate, primarul din Nuşfalău.
Fiecare echipă participantă a fost răsplătită cu diplome.

One Thought to “Tradiţia tăiatului porcului, pusă în valoare la Nuşfalău, într-un inedit concurs”

Leave a Comment